22 juli, 2017

Een wereld vol granny squares - boekverslag

Granny squares zijn ideale haakwerkjes voor op vakantie. Ze zijn klein, kleurrijk, meestal niet al te moeilijk en je kunt ze makkelijk meenemen. Zeker als je naar een zonnige bestemming gaat, is het haken van granny squares een stuk prettiger dan het haken van bijvoorbeeld een grote deken. En dat je met granny squares meer kan dan dekens en kussens haken, laat Yvonne Koop in "Een wereld vol granny squares" aan je zien.




















Inhoud:
Na de inhoudsopgave en het voorwoord vertelt Yvonne eerst over misschien wel het moeilijkste deel van het haken van granny squares: de kleurkeuze en kleurverdeling. Ze legt uit wat het effect van verschillende kleurcombinaties is, hoe je je kleuren kan uitkiezen en wat het effect is als je eindigt met een lichte of een donkere kleur. Handig! Daarna komt een hoofdstuk waar de gebruikte steken en technieken in worden uitgelegd waarna vervolgens een hoofdstuk komt waar de basispatronen van de granny squares worden beschreven. Want behalve het standaard vierkantje komen er ook driehoeken, rondjes en sterren in het boek voor, allemaal gehaakt in de granny square stijl.
Daarna beginnen de patronen. Het boek is opgedeeld in verschillende landen waar Yvonne haar inspiratie uit heeft gehaald. Zo staat er in het hoofdstuk "Holland" bijvoorbeeld een jasbeschermer, zadelhoes en fietsbelhoesje voor je fiets beschreven. In het hoofdstuk "Japan" vind je onder andere een schattig wikkeljurkje voor peuters, "Spanje" inspireerde Yvonne tot het haken van een deken, raffiahoedje en een strandtas. Uit "Canada" komen onder andere een boomstronkpoef en stoere speelblokken terwijl in het hoofdstuk "Scandinaviƫ" patronen staan voor onder andere een mooi kussen met sneeuwvlokmotief en een stoere knuffeluil.
Nederlands, 64 pagina's, 16 patronen.

Patronen:
bij ieder patroon staan meerdere mooie foto's zodat je het eindresultaat goed kan zien. Verder uiteraard een lijst met benodigdheden en de uiteindelijke afmeting (mits je het garen en de haaknaald gebruikt die aanbevolen worden).
Dan volgt eerst de algemene werkwijze. Hierin legt Yvonne uit waar het patroon uit bestaat, hoe je de maten controleert van bijvoorbeeld je fietszadel, hoe je iedere toer moet beginnen of eindigen en nog veel meer.
Daarna volgt de haakbeschrijving. Iedere toer begint op een nieuwe regel wat de leesbaarheid vergroot.
Er wordt veel met afkortingen gewerkt wat in het begin even wennen is maar wat uiteindelijk heel handig blijkt te zijn. Door met afkortingen te werken worden de zinnen korter en het patroon daardoor overzichtelijker.
Onder het kopje afwerking staat duidelijk uitgelegd hoe je het werkstuk uiteindelijk in elkaar zet en afwerkt. Ook wordt er bij sommige patronen nog een variatie uitgelegd waardoor je het patroon bijvoorbeeld groter of kleiner maakt.




















Conclusie:
het is een fijn boek met mooie foto's en veel verschillende soorten projecten. De patronen zijn goed beschreven met duidelijke uitleg. Er staan veel kleinere projecten in die ideaal zijn om mee te nemen op vakantie. Zowel beginners als gevorderden kunnen aan de slag met dit leuke boek!



1 opmerking: