27 juni, 2014

Kleur je weekend - bloemtinten corsowagen

Foto gemaakt door Marjolein Flick

24 juni, 2014

Pinspiratie: Sunburst Granny Square

Een mooie, zonnige granny square deze keer! Afhankelijk van de kleuren die je kiest is het een zon, een bloem of gewoon een mooie cirkel. Hoe dan ook, het patroon leent zich goed voor dekens maar ook voor kussens en tassen. Het Engelse patroon is gratis en voorzien van foto's. Als je goed kijkt en een beetje kan haken, moet het lukken. Je vindt het patroon hier.
























Volg mij op Pinterest voor nog meer inspiratie!

21 juni, 2014

Tada! - Granny Squares

Tussen alle grote projecten door vind ik het heerlijk om iets kleins te haken wat snel klaar is. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om iets te leren, een nieuwe steekcombinatie uit te proberen of om te ontdekken hoe een patroon in elkaar zit. De perfecte manier om dit allemaal te combineren is het haken van granny squares en dat doe ik dan ook zo af en toe tussendoor. Ik haak iedere keer een ander patroon maar zorg er wel voor dat ze even groot worden. Daarvoor haak ik soms een toer extra om de square of haak ik juist één of twee toeren niet. De bedoeling is dat ik ze dan later als ik een hele stapel heb aan elkaar haak zodat ik een lappendeken krijg met allemaal verschillende granny squares. Een soort stekenlap zeg maar. De afgelopen tijd heb ik er een aantal gehaakt en ik wil ze jullie graag laten zien. Alle patronen komen van Ravelry en zijn dus geschreven in het Engels, maar met het vertaalschema uit dit bericht moet het lukken om ze te maken.

Als eerste haakte ik deze, "Lemony Lime Citrus Square":
























Een niet al te moeilijk patroon en ik vond het middenstuk erg grappig. Je kan hier echt helemaal "los gaan" met de kleuren! Het enige waar je op moet letten is dat de randen een beetje kunnen gaan golven.

Daarna haakte ik "Frostbloom":

























Een leuk patroon met 3D-effect door de bloem in het midden en het golfrandje. Een leuke square om te maken!

Vervolgens haakte ik een kleinere square, de "Windflower Square":
























Deze square is makkelijk om te maken en heel snel klaar. Ik ga deze gebruiken als opvuller tussen de grotere squares, samen met nog wat andere kleinere squares.

Ook de volgende square is kleiner, de "Easy Daisy Granny Square":
























Ook deze square is niet al te moeilijk om te maken en het effect van het 3D bloemetje is zo leuk! Ik zie deze square ook wel gebruikt in een kussen of tas.

De laatste tot nu toe is de "Flower Tile Afghan Square":

























Deze vond ik echt superleuk om te maken! Ik hou wel van dit soort kantachtige patronen. Ook hier kan je je heerlijk uitleven met de kleuren!

De grote squares hebben allemaal een afmeting van ca. 19 x 19 centimeter, de kleine squares meten 9,5 x 9,5 centimeter. De bedoeling is dat ik óf van vier kleine squares een vierkant maak van 19 x 19 centimeter óf dat ik ze per twee als strookje tussen de grote blokken in maak. Daar ben ik nog niet over uit. Maar goed, ik heb er ook nog niet zo veel dus voorlopig hoef ik me daar nog niet druk om te maken.

Ik haak deze squares overigens weer met "Extra Soft Merino" van Schachenmayr net als de deken uit dit bericht. Het haken met dit garen is heerlijk, de kleuren zijn mooi en de deken wordt lekker warm. Overigens is dit een uitlopend garen en is het op dit moment in de uitverkoop in de winkel. Mocht je ook een heerlijke deken (of iets anders natuurlijk!) willen maken met dit garen wees er dan snel bij. Op = op helaas!

Marjolein

20 juni, 2014

Kleur je weekend - mineraaltinten amethyst

Foto gemaakt door Marjolein Flick



18 juni, 2014

Haakschool - introductie

Op dinsdag plaats ik iedere week een patroon op mijn blog en facebook pagina dat ik vond via Pinterest, gewoon ter inspiratie. Op deze manier kwam ik er achter dat er veel haaksters zijn die het lezen van een stekendiagram erg moeilijk vinden. Er worden vragen gesteld over de betekenis van de symbolen of waar het begin van de toer is en vaak durft men het niet aan het patroon te maken. "Te ingewikkeld" is vaak het oordeel. Dat is erg jammer want er zijn zo veel mooie, leuke, grappige en prachtige patronen te vinden die voorzien zijn van een stekendiagram.

Het kunnen lezen van een stekendiagram levert enorm veel voordelen op. Ten eerste ben je op die manier in staat om patronen van over de hele wereld te maken omdat de symbolen universeel zijn. Ten tweede scheelt het veel papier om het patroon te printen. Met een stekendiagram heb je vaak al aan één pagina genoeg terwijl er veel meer nodig zijn voor een patroon dat toer voor toer uitgeschreven is.

Voor iedereen die het lezen van een stekendiagram moeilijk vindt, heb ik een korte cursus geschreven waar het lezen van een stekendiagram uitgelegd wordt. Als je alle lessen gevolgd hebt, heeft het lezen van een stekendiagram straks geen geheimen meer voor je!

Omdat er heel veel verschillende soorten haaksteken en steekcombinaties zijn, heb ik de cursus verdeeld in verschillende lessen:

Les 1: de basissteken omgezet in symbolen
           het lezen van een eenvoudig stekendiagram met heen en teruggaande toeren

Les 2: wat moeilijkere steken omgezet in symbolen
           het lezen van een stekendiagram dat in de rondte gaat

Les 3: steekcombinaties omgezet in symbolen
           het lezen van een ingewikkelder diagram

Deze cursus met nog veel meer lessen er bij zal in 2016 waarschijnlijk in boekvorm in de winkel verkrijgbaar zijn.
Marjolein

17 juni, 2014

Pinspiratie: mooie doily

Het haken van doilies of kleedjes is een leuke bezigheid. Ze zijn doorgaans zo klaar en je kan ze maken in verschillende kleuren, één kleur, dik garen, dun garen enzovoort. Deze doily vind ik zelf erg mooi. Een kantachtig patroon dat naar mijn mening in een dunne katoen erg mooi uitkomt. Het patroon is in het Spaans geschreven maar er is ook een steekdiagram én een fototutorial. Dat moet lukken toch? Je vindt het patroontje hier.





















Volg mij op Pinterest voor nog meer inspiratie!




14 juni, 2014

Cute Little Animals - boekverslag

Ik weet niet goed meer wanneer en van wie ik heb leren haken. Ik weet dat ik op de lagere school heb leren vingerhaken en breien maar ik geloof niet dat ik daar heb leren haken. Het kan best zijn dat ik het mezelf geleerd heb. Het eerste dat ik me kan herinneren dat ik gehaakt heb zijn een paar kippen en een haan. Ik was begin twintig, woonde samen en zat 's avonds op de bank kippen te haken. Het patroon kwam uit een Burda. Een erg leuk patroon om te maken. De kippen heb ik nog steeds maar het patroon kan ik helaas niet meer vinden.
Ik heb periodes gehad waarin ik veel haakte en even zoveel periodes waarin ik helemaal niet haakte. Maar wat ik bijna altijd maakte waren beestjes en knuffels. Toen ik een jaar of drie geleden het haken weer oppakte (om het sindsdien niet meer neer te leggen!), begon ik ook weer met het haken van beestjes. En ondanks het feit dat ik tegenwoordig meer dekens, kussens, tassen en dergelijke maak, vind ik het haken van amigurumi en knuffels nog steeds erg leuk om te doen! Daarom deze keer een Amerikaans boekje in de spotlight helemaal gewijd aan schattige kleine dieren.

Inhoud:
De inhoud van "Cute Little Animals" bestaat uit acht verschillende patronen voor dieren met een heel verrassend karakter. Achterin het boek staan de gebruikte afkortingen, hoe je het best van kleur wisselt en een aantal borduursteken. Je wordt wel geacht te kunnen haken want er is geen uitleg over de gebruikte haaksteken. Het boek is geschreven in het Engels en gebruikt de Amerikaanse haaktermen en heeft 36 pagina's.







Patronen:
Bij ieder patroon staat een leuk verhaaltje over de persoonlijkheid van de knuffel waardoor het beestje meteen een eigen karakter krijgt. Ieder onderdeel van de knuffel wordt vervolgens duidelijk beschreven. Sommige onderdelen worden gemaakt van vilt en de benodigde patroondelen staan bij het betreffende patroon. Ook de afwerking wordt duidelijk beschreven inclusief het borduren van bijvoorbeeld ogen.


Chaos A. Cat van pagina 30
Lourdes van pagina 14




















Conclusie:
Het is een leuk boek met schattige knuffels. Mijn dochters hebben hun favorieten al aan mij doorgegeven! De instructies zijn duidelijk. Er wordt gewerkt met Amerikaanse haaktermen. Het is daarom wel prettig als je redelijk goed Engels kan lezen maar als dat niet lukt kan je ook kijken bij mijn blogbericht over het omzetten van haaktermen naar het Nederlands.
Al met al een leuk boekje om te hebben, zeker omdat de knuffels nét even anders zijn als de knuffels uit de Nederlandse boekjes!

Wesley van pagina 10
Nestor Lochland van pagina 26

13 juni, 2014

Kleur je weekend - tropische vlinder

Foto gemaakt door Marjolein Flick

12 juni, 2014

Vandaag begint het WK voetbal, dat wordt weer spannend!

En voor onze klanten ook want...

 

5% korting van 12 juni t/m 13 juli

 
en voor iedere door Nederland gewonnen wedstrijd iets extra's in de winkel!
Hou dus het WK én
de winkel goed in de gaten.
 
Uitgezonderd zijn Nederlandse publicaties en lopende aanbiedingen.
Nieuwsbrieflezers hebben inmiddels hun code voor extra korting ontvangen.

11 juni, 2014

Diverse WIP's (Works in Progress)

Ken je het probleem? Té veel mooie en leuke patronen, té veel mooie garens en té weinig tijd? Ik ben vast niet de enige die daar mee te kampen heeft!

Natuurlijk weet ik dat het het verstandigst is om niet te veel projecten tegelijk te hebben liggen. Maar ja, het vlees is zwak, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, noem het zoals je wilt, ik heb ze ook: WIP's. Een WIP is een Work in Progress ofwel een project in wording. Ik ben namelijk dol op het beginnen van een nieuw project. Eerst het patroon uitzoeken en daar dan weer het perfecte garen voor vinden. Of juist andersom: een prachtige streng garen waar ik het perfecte patroon bij zoek. Er zijn zoveel mooie en leuke patronen te vinden en ik heb zoveel verschillende prachtige garens waar ik iets mee wil maken dat ik het moeilijk vind om mij te beperken tot niet al te veel WIP's. In mijn geval zijn dat er vier.

Mijn grootste WIP is de Kaleidoscope Blanket van Natural Dye Studio. Dat ik deze niet in één keer haak is logisch omdat het een maandelijkse club is. Iedere maand krijg ik een nieuw patroondeel door gemaild. Helaas loop ik inmiddels een eindje achter. Ik ben klaar met het patroon van april. Mei en juni liggen uitgeprint klaar, daar ga ik volgende week mee aan de gang.


Kaleidoscop Blanket t/m april
























Dan ben ik begonnen met een superleuk kussen, het "Carnivale Cushion". Het patroon is niet moeilijk maar ook deze krijg ik in gedeeltes waardoor het wat langer duurt voor hij af is. Het is een crochet-a-long van Michelle Robinson. Iedere twee weken plaatst zij een gedeelte van het patroon op haar blog, "Poppy & Bliss". Ik maak het kussen voor mijn oudste dochter van de restjes garen van haar deken. Inmiddels heb ik deel twee af. Deel drie is net geplaatst dus daar gaan we van de week ook weer mee verder.

"Carnivale Cushion" t/m clue 2























Mijn volgende WIP is een deken gemaakt uit verschillende hexagons met de toepasselijke naam "Hexaghan". Het is weer eens iets anders dan een vierkantje, erg leuk om te doen. Ik moet eerlijk bekennen dat deze deken op een zeer laag pitje staat. Ik heb inmiddels twee verschillende patroontjes af, maar moet er overduidelijk nog heel veel maken! Het is echt een project wat lang gaat duren en wat ik er bij pak als ik even nergens anders zin in heb. Ik haak  het overigens met Universa, een heerlijk garen voor dekens! Door de menging van acryl en wol is het lekker warm maar ook makkelijk in onderhoud.

Hexaghan motief 1





















En als laatste WIP een breiproject, mijn "Diving In" sjaal. Dit is een project voor als mijn polsen mij laten weten dat ik even iets anders moet doen als haken. Omdat je met breien een heel andere beweging maakt dan met haken, is het een fijne afwisseling voor mijn polsen. Verder leer ik mezelf met dit project continentaal breien. Het is even wennen maar uiteindelijk een stuk sneller. Groot voordeel vind ik dat je bij deze manier van breien je breipennen niet los hoeft te laten om de draad om te slaan.

"Diving In" het begin
























Zo, dat waren mijn WIP's. Hebben jullie er ook zo veel? Minder of juist nog meer? Ik ben benieuwd!

Marjolein

10 juni, 2014

Pinspiratie: Hidden Triangles

Wil je eens iets anders dan vierkantjes haken? Probeer deze zeshoeken dan eens! Ze zien er moeilijk uit maar het valt reuze mee. Voor je het weet heb je een stapeltje af. Erg leuk voor restjes garen! Maak er een deken mee, een sjaal of een tas of misschien wel een kussen of poef! Het patroontje (in het Nederlands en Engels) vind je hier.



















Volg mij op Pinterest voor nog meer inspiratie!

09 juni, 2014

Tada! - diverse kleedjes

Tussen alle grote(re) projecten door vind ik het fijn om af en toe iets te haken wat snel klaar is. Het geeft mij een heerlijk gevoel als iets af is en daarom haak ik tussendoor kleine dingen zoals bijvoorbeeld kleedjes.

Dit kleedje heb ik al een tijdje geleden gemaakt. Ik gebruikte "Cotton Time" haakkatoen. Dit is een heerlijk zachte katoen, ongemerceriseerd waardoor het niet glanst en lekker zacht is. Ik haakte het in 02 Cream, 23 Green en 22 Yellow met haaknaald 4.0. Het patroon heet "Crochet Flower Placemat" en is verkrijgbaar op Etsy. Het is een makkelijk te haken patroon, heerlijk voor tussendoor!

























Daarna haakte ik een heel ander patroontje. Ook rond maar iets verfijnder. Ik gebruikte Catania Fine in de kleur 1017 Lavender en ik haakte met haaknaald 2,5. Het patroon heet "French Doily" en heb ik gevonden op Ravelry. Ook dit patroon voldeed geheel aan mijn eisen voor een snel tussendoor project: niet te moeilijk en lekker snel klaar.

























En toen kwam ik het volgende patroon tegen. Geen doily maar wel een kleedje dat uit meerdere onderdelen bestaat. Erg leuk om te doen en met twee avondjes had ik hem af. Ook deze is gehaakt met Catania Fine maar dan in de kleuren 1000 White en 1019 Grey. Ik haakte weer met haaknaald 2,5. Het patroon heet "Iseult Table Runner" en heb ik ook weer gevonden op Ravelry.


















En zo haakte ik de afgelopen tijd drie totaal verschillende kleedjes. Ik gebruik ze onder een vaas bloemen en onder mijn fruitmand op de keukentafel.

Doen jullie dat ook, kleine projecten tussendoor haken?

Marjolein

07 juni, 2014

Gevonden op het www

Al surfend op het www kom je weleens een site tegen waarvan je denkt: wauw! Zo vond ik deze week de Etsy winkel van Greta Tulner, "ATERGcrochet". Zij ontwerpt superleuke dingen en haakt ze vervolgens in de meest vrolijke kleurcombinaties. Inmiddels heeft zij bijna 70 verschillende patronen in haar winkel staan en allemaal zijn ze even leuk. Het is moeilijk om een favoriet te kiezen!

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze superleuke slakken. Als ze echt waren mochten ze van mij in mijn tuin komen spelen, wat een kleurige exemplaren!
















Deze lampionnen zouden niet misstaan bij onze volgende barbecue. Hier word je toch blij van?



















Leuke hondjes voor op je tas of op het spijkerjackje van je (klein-)kind. Maak hem in zijn/haar favoriete kleuren en ze zijn gegarandeerd een hit!




















Een mooi patroon van een ster in een zeshoek. Leuk voor kussens, tassen en dekens.



















En tot slot een prachtig hoesje. Fijn om kleine dingen in te bewaren.



















En, heb ik te veel gezegd? Mooie patronen toch?
Misschien ga ik zelf van de zomer de lampionnen maken. Ik denk dat ik die toch echt het allerleukste vind!

Marjolein




06 juni, 2014

Kleur je weekend - bloemtinten pioen

Foto gemaakt door Marjolein Flick

03 juni, 2014

Pinspiratie: bloemen haken

Wat past er nu beter bij het voorjaar dan mooie bloemen? Precies: geHAAKte bloemen natuurlijk! Deze patroontjes zijn super vrolijk, makkelijk te maken, ideaal voor restjes en de beschrijvingen zijn in het Nederlands. De perfecte combinatie! Je vindt de patroontjes hier.

























Volg mij op Pinterest voor nog meer inspiratie!